Når mor og far er uenige om opdragelsen…

Tilbage

Jeg får så mange spørgsmål om, hvordan man griber det an, når mor og far bliver uenige om opdragelsen. Alle situationer, alle mennesker og alle parforhold er selvfølgelig forskellige – men måske du kan finde lidt inspiration i episode 17 af min podcast Kærlighed og Konflikter, hvor jeg deler netop sådan en situation hjemme fra os…

Alle situationer, mennesker og parforhold er forskellige, så hvad det virker hjemme hos os, virker måske ikke hjemme hos dig. Men måske kan du finde noget inspiration til at komme videre på jeres egen måde her.

Ja, det er ikke fordi, jeg er stolt af denne her episode, som jeg taler om i episode 17 af min podcast Kærlighed og Konflikter. Der var bare noget i samspillet med min kæreste Goodluck Casper og børnene, der irriterede mig. Derfor kom jeg til at sige, på en ret uheldig måde og med en stram og bebrejdende tone, noget i stil med “Måske du liiiige skulle finde en anden måde at gøre det der på”.

Var den form for anklage lærerig, konstruktiv og med til at skabe god energi i hjemmet? Eller… kom vi bare længere væk fra hinanden, og blev stemningen rigtig dårlig? Ja, du gættede rigtigt… ⁠men hvordan kan vi så egentlig kommunikere på en sund måde, når vi er uenige om opdragelse og andet i forhold til dine, mine og vores børn? Og SKAL vi være enige om alt, og hvordan griber vi det så an, når vi ikke er det? ⁠⁠

Hvordan kan vi kommunikere på en sund måde, når vi er uenige om opdragelse og andet i forhold til dine, mine og vores børn? SKAL vi være enige om alt? – og hvordan griber vi det så an, når vi ikke er det?  

Uenigheder kan være en styrke
Først og fremmest behøver vi altså ikke at være så bange for at være uenige. Der kan være en stor styrke i, at børnene lærer, at vi er individer, og vi har forskellige holdninger. Og så er man ikke en fælles front mod barnet, men helt sin egen – og så vil der jo være nogle ting, hvor man grundlæggende er uenige om, hvordan man skal håndtere tingene.

Noget af det, som jeg tror, at vi skal passe meget på med, er at prøve at forandre den anden. Det kan og skal vi ikke! Vi kommer typisk til at gøre det, når fordi vi mener, at vi kan gøre det bedre, men oftest handler det om dårlig kommunikation. Når jeg er uenig med faderen eller kæresten om opdragelsen, når det går mig virkelig meget på, så er det jo tit fordi, jeg ikke er blevet set og mødt i, hvordan jeg har det… og så opstår der en lille ’magtkamp’ imellem os.

Når vi har lyst til at prøve at forandre den anden part, handler det typisk om, at vi selv synes, vi kan gøre det bedre – men det handler lige så ofte om dårlig kommunikation.

Tillid til hinanden
Derfor er det så vigtigt, at vi bliver ved med at øve os i at kunne fortælle, hvordan vi ser på verden, hvordan vi har det, uden at den anden part nødvendigvis skal være enig med os. Uden at vi prøver at få den anden til at tro og mene det samme som os. For så bliver de situationer, hvor vi er uenige, ikke lige så tilspidsede, fordi vi har fået udtrykt, hvor det er, vi kommer fra.
Som forældre ­– om man er sammen eller ej – ligger der også et stort arbejde i at have tillid til hinanden‚ tillid til, at den anden forælder har nogle værdier med sig, som barnet også skal have lov at få med sig, for vi kan ikke ændre alt til at passe ind i netop vores verdensbillede. Vi kan selvfølgelig snakke om tingene og nærme os hinanden – præcis, som Goodluck Casper og jeg gør i denne podcast episode – for så kan vi blive bedre til at lytte til hinanden i stedet for at belære og bebrejde og blive sure på hinanden.

Som forældre er det vigtigt, at vi har tillid til hinanden. Tillid til at den anden forælder har nogle værdier med sig, som det også er meningen, at barnet skal have, fordi vi kan ikke ændre andre, så de tænker præcis som os selv.

Hør meget mere i podcasten ⁠Kærlighed og Konflikter, episode xx. Find podcasten på Spotify eller der, hvor du normalt hører podcasts, og send os gerne feedback, spørgsmål og idéer til nye emner på info@katrinebirk.dk.

share this article

Følg mig på Instagram og
få tips og tricks til hjemmebehandling.