Ny podcast om ‘triggers’ – når vi bliver overmandet af gamle følelser

Tilbage

Der er en ny podcast ude (episode 8 sæson 1 “Konflikter & Kærlighed”), og igen har jeg haft besøg af min faste gæst Camille Namasté. Vi har talt om triggers; hvad er det egentlig, der sker, når vi bliver trigget af oplevelser, følelser og situationer – og hvad er triggers?

Set udefra – eller i bagklogskabens klare lys – kan det virke som om, vi har overreageret i situationen. Eller reageret uhensigtsmæssigt. Men det er der en god grund til – vi har reageret på gamle traumer.

Triggers er, når der sker noget, som pludseligt får en masse følelser til at vælde op i os – og de behøver ikke at have noget at gøre med lige præcis den situation, vi står i her og nu. Men de minder os om noget, der er sket tidligere, som får gamle følelser til at myldre frem. Når man ser det udefra eller selv efterrationaliserer, kan det virke som en uhensigtmæssig reaktion. Men vi reagerer på noget, som er sket tidligere; på gamle traumer.

Ubearbejdede følelser
Vi bærer alle på nogle små traumer i kroppen fra oplevelser, hvor vi fx som barn er blevet lukket ned i forskellige følelser. Eller har oplevet noget, hvor tingene er gået så stærkt, at vi ikke har haft tid til at bearbejde følelserne. Når det sker, lukker vi ned for følelserne og undertrykker dem – og der forbliver de gemt, lige indtil der, typisk i vores voksne liv, sker noget, som trigger de undertrykte følelser, og så vælter de ud. Når jeg fx oplever, at der er en person, som skælder mig ud i køen i Netto, forholder jeg mig ikke kun til den person, som skælder mig ud, der vælter også alle mulige andre følelser op i mig, som er enormt ubehagelige.

Når jeg oplever at blive skældt ud i køen i Netto, forholder jeg mig ikke kun til den person, som skælder mig ud. Jeg husker, hvordan det var at være barn og få skældud, og alle de ubehagelige følelser vælder op i mig, så jeg reagerer voldsommere end normalt. 

Det aktiverer simpelthen et traume i mig om at blive skældt ud som barn. I stedet for at tænke ’okay, her er en person, som har en dårlig dag’, så påvirker det altså mit system rigtigt meget, og jeg bliver ked af det.

Triggers er gaver
Jeg mener, at vi skal se på de her triggers som gaver, der kan hjælpe os med at blive klogere på os selv. De gør os jo opmærksomme på, hvor vi har nedlukninger og traumer, som måske ubevidst styrer os i livet. Når vi føler en trigger, kan det derfor være rigtigt godt, hvis vi kan forsøge at mærke ind i os selv for at finde ud af, hvad det egentlig handler om.

Triggers er en gave til os, hvis vi kan erstatte skammen over de voldsomme følelser med en nysgerrighed til og omsorg for os selv. Hvis vi kan finde ud af, hvorfor vi blev trigget og på den måde blive klogere på os selv.

Den skam eller følelse af at være forkerte, fordi vi måske er kommet til at opføre os som et lille barn, skal vi prøve at erstatte med nysgerrighed og omsorg for os selv. Vi skal turde dele det med nogen, selvom det er sårbart, fordi det kan være med til at hele det traume, som var med til at trigge følelserne hos os. Hvorfor reagerede vi, som vi gjorde? Hvad var det for en oplevelse, vi blev sendt tilbage til? Hvad skete der? Hvorfor gør det stadig ondt?

Hør mig og Camille Namasté tale meget mere om triggers i min podcast “Konflikter & Kærlighed”, som du f.eks kan finde i din podcast app, eller på Spotify.

Du er i øvrigt altid velkommen til at sende en mail til info@katrinebirk.dk, hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til indlæg her på siden eller mine podcasts. Jeg samler op på spørgsmål og svarer dig både på mail og i indlæg her.

share this article

Følg mig på Instagram og
få tips og tricks til hjemmebehandling.