Om den dag jeg blev urimelig, fordi jeg var så sulten… og gjorde mig selv til et OFFER

Tilbage

I episode 11 af min podcast ’Kærlighed & Konflikter’ deler jeg et eksempel på, at jeg kom til at gå helt vildt i offerrollen over for min kæreste – og over for mig selv. Jeg var megasulten en aften, hvor vi havde fået sen frokost, så han var ikke sulten, men det var jeg. I stedet for at tage ansvar for mig selv og min sult – og lave noget mad! – lagde jeg det over på ham. Jeg blev faktisk sur på ham over, at han ikke ville lave mad til mig.

Vi endte med at have en rigtig nederen aften, fordi jeg var gået så meget i ’offermentalitet’ – det var så synd for mig, at jeg ikke fik mad. Jeg mistede min power. Jeg faldt så meget ind i rollen som offer, at jeg ikke kunne finde ud af at lave mad – og det er typisk det, der sker, når vi kommer til at gå ind i offerrollen; vi får svært ved at gøre ting, svært ved at få ting til at ske.

Når vi kommer til at gå ind i offerrollen, mister vi vores power. Vi kan ikke rigtigt finde ud af noget – jeg kunne engang finde ud af at lave noget mad til mig selv.  

Vi kan bruge det til at blive klogere på os selv
Det er ikke kun dårligt, at vi nogle gange søber rundt i rollen som fx offer. Det afgørende er bare, at vi kan komme ud af rollen igen – og hvordan vi gør det. Jeg bruger det fx til at blive klogere på mig selv, og nogle gange finder jeg så ud af, hvordan det fx handler om noget tilbage i min barndom. Det er vigtigt, at vi går på opdagelse i os selv og tager ansvar for det, der skete, i stedet for bare at synes, den anden er dum. Det er nemlig skadende for vores relation, hvis vi går ind i offerrollen og ikke tager ansvaret for, hvordan vi har det. Faktisk er det rigtigt fint, at vi sådan kan blive trigget af hinanden, for så går vi jo også ind og finder ud af ’hvordan har jeg det egentlig, hvilke traumer og triggers har jeg liggende inde i mig, som er værd at kigge på?’

Når vi havner i offerrollen, handler det om at tage ansvar for det, der skete, så vi kan blive klogere på os selv og få en dybere relation til hinanden.

Tættere på hinanden
Hvis nu bare episoden var stoppet med, at jeg syntes, at min kæreste var irriterende, fordi han ikke lavede mad til mig, så var vi ikke blevet klogere på os selv eller kommet tættere på hinanden. Faktisk ville vi bare have fjernet os fra hinanden. Jeg ville føle mig mere ’powerless’ i mit liv, og han ville føle sig mindre forstået.
Som du tydeligt kan høre, søber jeg selv rundt i rollen som offer (ofte), og dét synes jeg også er fint. Så længe jeg er opmærksom på, at det er dét, jeg gør, så jeg også kan træde ud af rollen igen og blive skaberen i mit eget liv. Og nogle gange er vi jo simpelthen også ægte ofre, hvor det ikke er en rolle, og så er vi nødt til at deale med det og heale dét, før vi kan hive vores power hjem og træde frem i livet.

Episode 11  af podcasten ’Konflikter & Kærlighed’ kan høres alle de steder, du normalt hører podcast F.eks via Spotifi, Itunes, Apple podcast mm.

share this article

Følg mig på Instagram og
få tips og tricks til hjemmebehandling.