Voksne, der snakker hen over hovedet på børn… da jeg ydmygede min datter

Tilbage

Jeg skammer mig over at have ydmyget min 6-årige datter den anden dag. Hun havde brugt timer på at lave en ‘blomster-butik’ her i vores kolonihave. Jeg havde hjulpet hende, og vi havde hygget. Da vi går en tur sammen for at skaffe nogle kunder, kommer jeg til at hviske til en nabo – foran Astrid! – at det altså er ‘sådan en bod med slatne blomster og gammel chokolade’. Det blev sagt i et andet toneleje og med en ret naiv forestilling om, at hun ikke kunne forstå det (hvorfor skulle hun ikke kunne det?). Men min datter blev rasende på mig, hvilket jeg virkelig godt kan forstå og er glad for.

Jeg havde slet ikke tænkt over det… det var jo bare sådan en ‘voksne-der-snakker-lidt-hen-over-hovedet-på-børnene bemærkning’, og jeg sagde det med et glimt i øjet, fordi jeg syntes, det var en sød og nuttet bod, og fordi jeg ikke ville have, at min nabo skulle tro, det var helt friske blomster, de kom ned til.

Det var et knæk i tilliden og en kæmpe læring til mig om IKKE at tale hen over hovedet på mine børn, som om de ikke kan forstå, hvad jeg siger.

Ny podcast: Konflikter & Kærlighed
Jeg har netop lavet en ny podcast-episode, hvor jeg forklarer, hvordan jeg efterfølgende gjorde det endnu værre ved rimeligt panisk at begynde at lyve (‘Konflikter & Kærlighed med Katrine Birk’), INDTIL jeg tager ansvaret på mig, giver hende ret, undskylder og prøver at genvinde hendes tillid.

Det var et knæk i tilliden og en kæmpe læring til mig om IKKE at tale hen over hovedet på mine børn – slet ikke på den måde, som jeg gjorde – også selvom både jeg og min nabo vidste, at jeg ikke mente noget ondt med det. Uanset hvad var det nemlig ydmygende for min datter.

Vi skal tage ansvar for vores fejl
Det er et spændende tema, for jeg tror, at vi voksne kan komme til at gøre dette og lignende ofte – og jeg synes, det er så vigtigt, at vi anerkender barnets ubehagelige oplevelse, tager ansvar, og ikke kaster ansvaret for vores opførsel over på barnet ved f.eks at sige ‘ej slap af, så slemt var det heller ikke’. Fordi det er svært at bære, at vi faktisk har såret vores barn, kan det være nemmere at gøre dem forkerte ved at sige sådan.

I denne podcast-episode får jeg og min kæreste, Casper Bach Hegstrup, også en snak om det her med at tale i koder eller i et helt andet sprog hen over hovedet på børnene (hvilket vi også kommer til at gøre herhjemme), og hvordan det kan komme til at virke ekskluderende for vores fælleskab.

Podcasten kan findes på Spotify, iTunes og andre podcasttjenester. Det er episode 6: ‘Snakken hen over hovedet på børn’.

share this article

Følg mig på Instagram og
få tips og tricks til hjemmebehandling.