At rumme børns sorg -frem for at distrahere

Tilbage

Det er ekstra sårbart for mine piger, sige farvel til den ene forælder, og hjem til den anden, de her feriedage hvor hverdagen er anderledes. Det kan være pisse hårdt, at leve med det store savn, i en famile hvor forældrene ikke bor sammen 

Jeg rummer alle følelser så godt jeg kan, og byder alle stærke følelser velkomme. Lader dem rase, græde og udtrykke deres sorg . Nogen gange trygt i mine arme, andre gange har de brug for plads, før jeg kan få dem tæt ind til mig.

Hvis jeg prøver at distrahere dem med søde sager, sjove aktiviteter, tv eller andet, fordi jeg ikke kan holde ud at se dem kede af det, ophober følelserne sig bare indeni dem i stedet. Det er vigtigt for mig at, at de får lov til at gi fuldt udtryk for sorg og savn, så de ikke skal gemme deres følelser væk inden i, og gå med dem alene.

Når de mærker på mig, at jeg ikke kan holde deres store følelser ud, ved f.eks at aflede deres opmærksomhed fra savnet, kommunikerer jeg til dem, at det er forkert at de er kede af det. Det gør det utrygt at være ked af det, hvis selv mor ikke kan holde det ud.

Når jeg går med pigerne ind i deres store følelser, rummer, nusser, kysser, lytter og hjælper med at sætte ord på deres indre – uden at tale dem væk fra det – bliver de meget mere rolige og trygge i deres savn. og efter en dejlig råbe/græde tur, så længe det end er nødvendigt, så bliver de rolige og lettede efterfølgende. I dag tog det ca 1 time, hvor især den ene af dem, simpelthen var så ked af det. Vi nussede, kyssede, krammede (efter råb og kasten med ting) – og herefter var hun lettet, glad og igang med leg.

Det er fristende bare at gi dem en is når de er kede af det, og jeg har svært ved at holde det ud. Men så ved jeg også følelserne ophober sig, og kommer tilbage med endnu større kraft – eller endnu værre, gemt væk og ophobet i kroppen. Det er mit ansvar som voksen, at arbejde med mig selv så godt jeg kan, så jeg kan rumme deres følelser. Når de mærker på mig at jeg er i ro, når de er kede af det, skal de heller ikke bekymre sig for, at tage ansvar for mig. Det er for stort et ansvar, at mærke mor ikke kan holde ud, at de er kede af det 💖

share this article

Følg mig på Instagram og
få tips og tricks til hjemmebehandling.