Vi kom til at skændes foran børnene – og det er okay

Tilbage

For nyligt havde min kæreste Goodluck Casper og jeg et skænderi foran børnene. Det taler vi om i episode 19 af min podcast Konflikter & Kærlighed, for det fik os til at reflektere over, hvordan vi egentlig gerne vil være over for børnene, når vi har konflikter eller skændes. Det kom der de her 6 råd ud af, som jeg håber, at du også kan bruge til noget.

Det er helt normalt at skændes – det kan slet ikke undgås. Men det kan være mega ubehageligt for børnene at opleve – specielt hvis de kun oplever den kolde luft, men ikke får lov til at være med hele vejen fra skænderiet til forløsningen.

1. Det er normalt
Det er uundgåeligt, at man kommer op at skændes. Men det er ikke så farligt, som man ofte tror, for når børn ser de voksne have konflikter og derefter løse dem, er det faktisk lærerigt for dem. Det bliver svært for børn, hvis de aldrig har set voksne have konflikter eller skændes, for når de så selv står i en lignende situation, har de ingen forbilleder og kan komme til at føle sig forkerte. Men det er selvfølgelig heller ikke rart at se sine forældre skændes, og barnet kan komme til at føle sig klemt og begynde at tage ansvar for situationen, så det tilsidesætter sine egne behov for at prøve at please forældrene. Det er altid os forældre, der har ansvaret for stemningen i hjemmet.

2. Lad børnene se hele skænderiet
Måske husker du selv at have hørt dine forældre råbe og skrige af hinanden bag en lukket dør? Det er ikke rart, for hvad er det, der sker derinde? Bliver de nogensinde venner igen? Er det din skyld, at de skændes? Når vi på den måde lukker børnene ude af konflikten, kan det komme til at virke mystisk og farligt. Det er ubehageligt for et barn at kunne mærke den der kolde luft, men bare få at vide, at man ikke skal blande sig eller ‘mor og far skændes ikke’. Det kan være bedre at sige ’ja, jeg er faktisk ked af det eller sur lige nu’, for så får barnet følelsen af, at det er rigtigt, det han eller hun mærker inde i sig selv – og netop derfor er det så vigtigt, at børnene får lov tul at være med i hele processen (hvis man altså kommer til at skændes foran dem), så de ser, at de voksne altså bliver gode venner igen.

Hvis vi lukker børnene ude af konflikten, kan det hurtigt blive mystisk og farligt, og børnene kan få følelsen af, at det er deres skyld. Det er vigtigt at lade børnene være med hele vejen, så de også ser forløsningen på skænderiet.

3. Husk børnene under konflikten
Det kan være mega svært, når man er sur, gal eller ked af det og midt i en konflikt. Men hvis børnene er til stede, er det vigtigt at prøve også at have blik for dem. Måske har barnet lige brug for at blive trøstet undervejs eller tale om, hvad der sker.

4. Tag snakken bagefter
Tal endelig om om skænderiet, også når det er slut, så det ikke bliver tabu at skændes – for det gør vi alle, og det kommer sikkert til at ske igen. Det er en rigtig god ide at tale om skænderiet, så det ikke bliver en underlig eller farlig ting, og barnet er bedre forberedt til en anden gang.

5. Det er ikke barnets skyld
Måske er det faktisk børnene, I skændes om. Men det er ikke børnenes skyld. Det er vigtigt, at de voksne tager ansvar over for konflikten og fortæller børnene, at det ikke er deres skyld. Det er et alt for stort ansvar for et barn at gå rundt og tænke ’hvis jeg ikke opfører mig godt nok, bliver mine forældre sure på hinanden’.

Det er vigtigt, at vi tager ejerskab over konflikten som de voksne. Selv hvis vi skændes om noget, som børnene har gjort, er det aldrig børnenes skyld, at vi skændes.

6. Tag ansvar for dig selv
Ud over at tage ansvar for konflikten, er det også super vigtigt, at du tager ansvar for dig selv – så får børnene også en læring med sig, som er vigtig. I stedet for at sige ’det er også din skyld’, kunne du sige ’jeg har det sådan her, hvordan føles det inde i dig?’. Så du gør det personligt og bruger ’her er jeg, hvem er du-tilgangen’. Okay, det er ikke altid muligt at være så rationel midt i en konflikt, men hvis vi kan prøve at have denne nysgerrige tilgang til konflikten frem for at begynde at beskylde hinanden for alt muligt, så lærer vi jo også børnene at håndtere konflikter med et nysgerrigt sind.

Børn lærer enormt meget om deres egne konflikter ved at kigge på de voksnes konflikter. Så den måde, vi går til konflikterne, vil altså smitte af på vores børn.

Du kan høre mere i episode 19 af min podcast Kærlighed & Konflikter, som du finder på Spotify eller din sædvanlige podcast app. Send os meget gerne feedback, spørgsmål og idéer til nye emner på info@katrinebirk.dk.

share this article

Følg mig på Instagram og
få tips og tricks til hjemmebehandling.